Zelfgemaakte en healthy satésaus

Mijn vertrouwen in de zakjes en pakjes is voorgoed voorbij sinds ik steeds meer begin te realiseren wat voor rotzooi er eigenlijk allemaal inzit (lees: onnodig veel suikers en E-nummers). Als het even kan probeer ik dan ook zoveel mogelijk dingen zelf te maken. Dit is niet altijd haalbaar, want soms kost het gewoon té veel tijd en vaak veel geld. Vandaag deel ik in ieder geval graag met jullie mijn makkelijke, goedkope recept voor zelfgemaakte satésaus. Yammie! Het voordeel is ook nog eens dat die véél lekkerder is dan uit een potje maar eigenlijk ook nog niet eens slecht voor de lijn. En dat is weer zo’n typisch ‘win-win momentje’ :-).

Overigens komt de pindakaas wel uit een potje (wat je wel zelf kunt maken) maar dat mag de pret niet drukken.

Wat heb je nodig voor zelfgemaakte satésaus? (of pindasaus, call it whatever you want).
– Sambal
– Ketjap
– Stevia
– Pindakaas
– Water
– Garde
– Klein steelpannetje

Bereidingswijze (voor 2 personen)

1. Doe 3 flinke scheppen pindakaas in een klein steelpannetje en doe er 5 eetlepels water bij, drie eetlepels ketjap, een mespuntje sambal en een eetlepel stevia.
2. Zet de pit aan en wacht dat de pindakaas een beetje begint te smelten
3. Roer vervolgens alles met een garde goed door elkaar heen. Zet de pit wat lager en laat de satésaus nog even staan zodat die nog wat ‘indikken’, en voila, je zelfgemaakte satésaus is klaar!

Omdat ik (en mijn weegschaal) fan zijn van koolhydraat arme gerechten, maakte ik er een nasi gerecht van maar dan zonder rijst. Ik bakte ik olijfolie flink veel stukjes kip en deed daar vervolgens sperziebonen en Thaise wokgroenten bij. Als laatste de zelfgemaakte satésaus erbij met wat gebakken uitjes en kroepoek en smullen maar!

Share This: