Citytrip Lissabon

Oké, ‘’I’m back on track” of hoe zeggen ze dat zo mooi. Ik heb de laatste tijd weinig aan mijn blog gedaan, dus het werd weer eens de hoogte tijd. Ik ben dus weer terug van weggeweest!

En weg ben ik in inderdaad geweest. Een citytrip naar het prachtige Lissabon, en voor het eerst alleen op vakantie. Gosh, ik ben nu echt verliefd op die stad. Het klopt dus echt, als je eenmaal naar Lissabon bent geweest kom je verliefd terug. Tenminste, verliefd op de stad dan. Want ik de Portugezen wel een beetje onsympathiek. Gelukkig liepen er nog genoeg andere nationaliteiten rond en heb ik veel leuke mensen leren kennen daar. En vooral héél veel gelopen, gezien,gegeten en gedronken. Lissabon is net een grote sportschool. Sjee, een hoop steile heuvels en trappen. De dagelijkse portie spierpijn krijg je er gratis bij. Maar ach, goede oefening voor je billen en het uitzicht was echt prachtig! Op heel veel locaties heb je daardoor namelijk prachtig uitzicht over de stad en vaak ook de Taag, de rivier die tegen Lissabon aanligt. Zie ook hier op de foto’s:

lissabon12

lissabon15

En daarnaast staat Lissabon bekend om de mooie tegeltjesbeschilderingen. De hele stad is een combinatie van vrolijke kleuren en printjes. Waarom hebben we dat in Nederland niet?! Zag er zo leuk uit. Vind dat echt één van de charmes van des stad:

lissabon7

Lissabon3

Eigenlijk heb ik zowat alles wel met de metro gedaan. En 24 uurticket kost 6 euro (een enkeltje 1.40 euro) en er gaat iedere 5-10 minuten wel een metro. De routes zijn allemaal vrij simpel opgezet waardoor je gemakkelijk en snel overal in de stad komt. Lopen kan ook maar dan ben je toch net te lang onderweg. En dat is zonde!

Mocht je dus van plan zijn om naar Lissabon te gaan (je gaat er in ieder geval geen spijt van krijgen) dan mag je deze dingen niet missen:

Shoppen
Ja, laat ik maar meteen met het belangrijkste onderwerp beginnen, shoppen! Want ook dat kun je in Lissabon goed. De eerste dag heb ik willekeurig de trap gepakt en kwam ik toevallig gelijk meteen uit in de grote winkelstraat. Hoe toevallig, ahum!
De grote winkelketens liggen in de Rua Augusta maar ook kleine, typische boetiekjes waar je nog wel eens wat leuks tussen kunt vinden. Daarnaast ontdekte ik Stravidarius, leuke kleding voor een mooi prijsje.Overige leuke straatjes: Rossio en Rua de Augusta.

Lissabon2

lissabon11
Pasta de Nata
Dit heerlijke gebakje valt niet te missen in Lissabon. Op iedere hoek van de straat, bij iedere bakker en lunchroom verkopen ze deze typische delicatesse uit de streek. Bladerdeeg met een vulling die een beetje op creme brule lijkt. Té lekker!

Patel Den Nata

Trammetjes
Vanwege de vaak steile straatjes lopen er veel trams door de stad. Deze oude trammetjes zijn typisch en herkenbaar voor Lissabon. Dat zien er dan ook super cute uit! Tip: Neem tram 28. Een van de langste ritten door de stad, waardoor je ook niet alle heuvels hoeft op te lopen en je dus langs alle hotspots komt. Ik ben trouwens met een ”hop on hop off bus” door de stad gegaan via verschillende routes. Een ticket kost 20 euro en is twee dagen geldig. Je kunt dan twee routes volgen die je van tevoren uitkiest. Op dag één ben ik met deze bus beide routes langsgegaan en op dag twee ben ik op de locaties die me het meest aanspraken, uitgestapt om daar verder rond te kijken.
Pluspunt van de ”hop on hop off bus”: Dit is een dubbeldekker met open dak. Zonnebril op, oordoppen in je oren (waar ze je wat meer vertellen over de hotspots waar je langskomt) en genieten! Ik heb daardoor ook meteen aan mijn bruine kleurtje gewerkt :-).

Lissabon1

Barrio Alto
In deze wijk moet je zijn als je van eten, gezelligheid en uitgaan houdt. Naast de vele restaurantjes ligt hier ook een straat met een veel gezellige barretjes. Later op de avond (na 12 uur) zijn deze barretjes stampvol en staan de meeste mensen dan ook op straat. Super gezellig en sfeervol, en de drank is, naast de rest van de dingen in Lissabon, vrij goedkoop! Voor een standaard mojito en gin tonic betaalde ik 3,50 euro. En in veel barretjes was bier maar 1 euro. Love it!

Streetart
Zoals ik al aangaf staat Lissabon bekend om de vele vrolijke kleuren en tegeltjesversiering. Daarnaast is er ook veel Streetart door jonge kunstenaars.

lissabon10lissabon9

Castelo de São Jorge
Voor een prachtige view over de stad moet je echt naar het kasteel gaan. Dit ligt op het hoogste punt van Lissabon. Ik ben er uitgestapt met de ”hop on hop off bus” uitgestapt en moest toen nog een klein stukje open. Naast het mooie uitzicht kun je je bij het prachtige kasteel ook uren vermaken, je kunt er namelijk helemaal rondom heen lopen, erg gaaf! Entree was iets van 8 euro.

lissabon18

lissabon17

Cascais
Een vakantie zonder zon, zee en strand is niet compleet. Vind ik tenminste! Een dagje strand hoorde daar zeker bij. Er gaat vanuit Lissabon een trein naar de badplaats Cascais en ook dat kost vrij weinig (als je het vergelijkt met de prijzen van de NS), ongeveer 6 euro euro voor een retourtje. Caiscais is een prachtige badplaats met leuke winkeltjes. Ik heb hier een lekker dagje op het strand gelegen, maar mocht je niet van volle stranden houden dan raad ik aan om eerder uit te stappen. De trein stopt namelijks langs veel strandjes, die vaak klein maar wel rustig zijn. Vind ik zelf wel relaxter! Caiscais was het eindpunt van de treinrit.

Ben jij wel eens naar Lissabon geweest? En heb jij nog tips of vragen? Laat het me weten in een reactie hieronder. Ik ga sowieso nog wel eens terug!

 

Share This: